Saturday, November 7, 2015

ქართლის სამზარეულო

    ქართლი გამოირჩევა კულინარიული მრავალფეროვნებით, როგორიცაა:  მაწვნის, ღოლოს, დოს, შინდის შეჭამანდი, პურის ხარჩო, ყველი; ასევე გამოიყენება ბოსტნეული: კარტოფილი, ხახვი, სტაფილო, კომბოსტო, ბოლოკი, კიტრი, პამიდორი და სხვა.
    გამორჩეული კერძია ნაკვერჩხალზე შემწვარი კალმახი,
ჩიხირთმა, სოკო, ჩაქაფული, პიტნით შეზავებული ნადუღი, ხაში ლავაშით. დიდი
პოპულარობით სარგებლობს დედას პური, ნაზუქი, ლობიანი, ტყემლის საწებელი, წნილები.
   კერძების საკმაზად
იყენებენ: ხმელ სუნელს, კოწახურს, ქინძს, ოხრახუშს, ნიახურს, პიტნას, ნიორს, ტარხუნას, წიწაკას. ზამთრისთვის ამზადებენ ჩურჩხელებს, სხვადა
სხვა ხილის ჩირს, ტყლაპს, ხილფაფას.
    ქართლში განვითრებულია მეხილეობა და მევენახეობა. განსაკუთრებით დიდი რაოდენობით მოყავთ ვაშლი, ატამი, მსხალი, ქლიავი. გავრცელებულია ქართული ყურძნის ჯიშები.
    ლურჯ სუფრაზე გემრიელ კერძებთან ერთად მიღებულია წითელი ღვინო.

No comments:

Post a Comment